Archief

Woensdag 19 juni 2019 - Jazz in Wilskracht

 

‘Rob Agerbeek Trio’  

 

Met Rob Agerbeek - piano

Erik Albjerg  - bas

Tjeerd Klapwijk - drums

Ruud Bergamin - saxen

 

 

 

Aanvang 20.00 uur; toegang vrij.

Café Wilskracht, Prins Alexanderplein, Rotterdam Alexander.


 

Rob Agerbeek trad op belangrijke internationale jazzfestivals op zoals het Paris Jazz Festival, Hammerveld Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Kongsberg Jazz Festival en Berliner Jazz-Fest. De Haagse pianist speelde onder meer in The Jazz Messengers, Dutch Swing College Band, The Clayton Brothers, The Miller Sextet, The Dixieland Pipers en het Rob Agerbeek Trio.

 

Erik Albjerg (bas) studeerde aanvankelijk jazztrompet, wendde zich snel tot Theorie van Muziek (Jazz, BA 2000). Hijbstudeerde jazz-basgitaar (BA 2003) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds 1998 leert hij een breed scala aan jazzmuziek theorie onderwerpen voor verschillende afdelingen. Erik publiceerde een artikel in het Nederlands Journal of Music Theorie over Gil Evans arrangement van Moon Dromen (2000). Hij is mede-auteur van meerdere publicaties en gaf een presentatie over het onderwijs van jazz harmonie tijdens het Congres van de Nederlandse-Vlaamse Maatschappij voor Muziektheorie (Antwerpen, 2012).

 

Tjeerd Klapwijk (drums). Zijn eerste trommel komt van de plaatselijke drumfanfare waarna hij vanaf zijn 11e jaar drumles op de muziekschool krijgt van o.a. Residentieorkestslagwerker Luuk Nagtegaal en jazzdrummer Hans Braber. Hij studeerde vanaf 1980 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en verdiept zich in klassieke en moderne (slagwerk-)muziek, componeren en jazz drummen. Hij doet veel ervaring op door het spelen in lessen en workshops en optredens met meerdere internationale topmusici die het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bezoeken. Hieronder zijn o.a. de gitaristen Jim Raney, Herb Ellis en Pat Metheny en bijvoorbeeld pianisten Kenny Kirkland, Monty Alexander en wereldtopdrummers Dave Weckl, Jeff Hamilton en Roy Haynes.

 

Ruud Bergamin: saxofonist, componist, arrangeur en dirigent begeeft zich al decennia op het terrein van de jazz, in brede zin. Hij studeerde begin jaren ’80 Schoolmuziek aan het Rotterdams Conservatorium en trad op met diverse musici. Gevestigde namen en opkomende talenten. Naast TangoZZs is hij actief met de groep Cruise Control en De Bigband.

Vrijdag 15 maart 2019 - huiskamerconcert

Classic Meets Jazz

 

Gusto Italiano

Kleiweg 199B

3051 XJ Rotterdam

 

Bereikbaar via Tram 8, halte Bergpolderplein

Parkeren Kleiweg e.o. vrij

 

Aanvang: 20.00 uur

 

Toegang concert € 5,00 (zie info hieronder)

 

Beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Reservering gewenst.


Ina Neger, piano & Ruud Bergamin, baritonsax.

 

Ina en Ruud laten u met spannende voorbeelden horen dat klassieke muziek en jazz geen tegengestelde grootheden zijn en elkaar op diverse manieren aanvullen. Muziek van Bach, Fauré, Satie, Benny Golson, Duke Jordan e.a.

  

Entree € 5 voor het concert. Gezien het beperkt aantal plaatsen (25) is reservering gewenst.  

Reserveringen via info@banningarchitect.nl.

Vooruitbetaling (€ 5,00) kan via rekening NL11 RABO 0314 6722 22 t.n.v. Stichting Concert Dichtbij.

Vermeld bij uw betaling a.u.b.: "concert 15 maart"

Betaling bij binnenkomst is ook mogelijk. 

 

Na afloop is er mogelijkheid een wijnproeverij bij te wonen.

De wijnproeverij is € 10,00 (contant te betalen). Voor de wijnproeverij dient u zich aanmelden bij info@gusto-italiano.nl

 

 

Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuurscouts Rotterdam


Woensdag 20 februari 2019

Anita Simons & Band

 

Café Wilskracht, Prins Alexanderplein

Aanvang : 20.00 uur

Toegang gratis


ANITA SIMONS & BAND, bestaande uit Anita Simons (vocals), Pieter van Santen (piano), Ton Cornelissen (drums), Erwin Huigen (bas) en Ruud Bergamin (saxen).

 

Anita Simons is vanaf jongs af aan al dol op zingen. Zij gaat dan ook op haar tiende zingen bij een jongerenkoor in Den Haag, waarbij zij al gauw solo’s mag zingen. Rond haar twintigste verruilt zij het koor voor een popband. Na een optreden tijdens een cabaret van haar werk wordt ze ontdekt voor de jazz. De Big Band muziek steelt haar hart, ze heeft dan ook bij diverse Big Bands heeft gezongen: Big Band Hans Dubbelaar, The Fly Over Big Band en Swing Time. Ze zingt nu als vaste zangers bij de Q Big Band Delft. Als gast heeft ze o.a. gezongen bij de Sweet Blossom Orchestra, Caseys Big Band, The New Manhattan Big Band en de Delta Swing Band.  Bij de Swing Town Jazzband (Zwijndrecht, jazzband oude stijl) was zij jaren de vaste zangeres.

Naast de Big Bands zingt Anita regelmatig bij andere jazzformaties.

Zij studeerde aan de DJAM in Amsterdam (opleiding voor jazz en lichte muziek) en kreeg les van Janis Lakers (Amerikaanse jazz-zangeres, docente aan het Maastrichtse conservatorium).

Op dit moment toert Anita met de muziektheatergroep Joffie met de voorstelling ‘op reis met George en Ira Gershwin’.

 

Pieter van Santen (piano) studeerde in 1989 af aan het conservatorium in Zwolle bij docent Henk Meutgeert en studeerde nog een jaar verder bij Rob van Kreeveld aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij was ondermeer lid van ‘Shocking Jazz’ van Mariska Veres en speelde bij cabaretgroep ‘Crème Fraiche’. Naast zijn activiteiten als pianist in diverse jazzformaties werkte hij ook voor theater en film. Sinds een aantal jaren treedt hij op als pianist-zanger met de door hem van humoristische teksten voorziene versies van ondermeer composities van John Coltrane.

 

Erwin Huigen (bas) is een ‘A bass player stays out of treble’ en is het motto van bassist Erwin Huigen. Neemt niet weg dat hij ook graag het avontuur op zoekt. Op contrabas en elektrische bas vormt hij al jaren de basis van verschillende jazz-, blues- en popformaties. Daarnaast kan je hem regelmatig vinden op jamsessies, om nieuwe muzikanten te ontmoeten en paden te bewandelen die hij nog niet eerder heeft begaan. Kortom: een gedreven en ervaren muzikant die al op veel verschillende podia in binnen- en buitenland te zien was.

 

Ton Cornelissen (drums) is vanuit de punk in zijn tienerjaren naar de jazz en de freejazz overgestapt. Vervolgens ging hij naar het Pneumatisch Dance Trio en tegenwoordig ligt zijn focus met zijn band ‘The FUNKSWEEP’ op de mobiele funk.

 

Ruud Bergamin saxofonist, componist, arrangeur en dirigent begeeft zich al decennia op het terrein van de jazz, in brede zin.

 

Jazz in Café ‘Wilskracht’ wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam en Café ‘Wilskracht’.


Zaterdag 12 januari 2019

MARIA STUART, MOORDENARES OF HELDIN?

 

Verraad, valse beschuldigingen, afgunst en intriges, ingrediënten voor een meeslepend verhaal dat eindigt op de guillotine. Waldin Roes (sopraan en violiste), Ruud Bergamin (baritonsax, sopraansax) en Wim Warman (piano) scheppen een heel eigen en eigentijds klankbeeld, waarin Ariazang, Liederen, Barokmuziek, Jazz, Tango, Opera en Improvisatie samensmelten tot een bijzondere eenheid, geïnspireerd door de opera “Maria Stuarda” van Donizetti, de “Gedichte der Königin Maria Stuart” van Schumann en het “Lamento di Maria Stuarda” van Carissimi. We horen de originele liederen, terwijl het klankidioom van hedendaagse componisten zoals Piazolla vaak de sfeer bepaalt, zowel in de aria’s als in de improvisaties en in de intermezzi.

 

Locatie: De Buurvrouw (v/h De Castagnet), Larixlaan 200, Rotterdam-SchiebroekWoensdag 16 januari 2019

Woensdag 16 januari a.s. vindt is te gast in Café ‘Wilskracht’: 

Daniel Follmann & Band.

 

De band bestaat uit Daniel Follmann (trombone), Rob Verbakel (gitaar), Adreas Keesman (bas), Karel Daran Scharten (drums) en Ruud Bergamin (baritonsax).

 

Aanvang: 20.00 uur.

Toegang vrij


Daniel Follmann (trombone) begon zijn studie Muziekwetenschap in Mainz (Duitsland), maar ging uiteindelijk toch voor de studie Jazztrombone. Van Mainz ging hij naar het Conservatorium van Amsterdam waar hij, na een tussenstop aan het Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris, afstudeerde.

 

Daniël heeft veel tournees gedaan, onder andere naar Zuid-Amerika, USA, Canada, Japan, Rusland en verder in Europa op veel festivals gespeeld, zoals het North Sea Jazz Festival en het Montreal Jazz Fest. Verder speelde hij met een groot aantal bekende solisten zoals Jiggs Wiggham, Madelaine Bell, Joey di Francesco en vele anderen. Daniël speelt in diverse formaties, waaronder Rotterdam Jazz Lab en is actief als dirigent en docent.

 

Drummer Karel Daran Scharten studeerde aan de conservatoria te Alkmaar en Den Haag en is onder meer muziekdocent te Alkmaar.

 

Gitarist Rob Verbakel studeerde aan het conservatorium te Maastricht en speelde in diverse bands en na verhuizing naar Amsterdam studeerde hij onder meer bij Eef Albers en Wim Bronnenberg. Momenteel is hij onder meer docent aan het conservatorium te Haarlem en toert met zijn eigen band Amsterdam Saints.

 

Bassist Andreas Keesman volgde orthopedagogische muziekbeoefening aan het conservatorium in Alkmaar. Naast zijn werk in de gezondheidszorg is hij muzikant. Andreas begon ooit met basgitaar, maar toen hij eenmaal de contrabas leerde kennen, raakte hij bevangen door het diepe snorrende geluid waarbij elke noot een duwtje aan de muziek geeft. Andreas volgde lessen bij Fred Snel en Erik Schoonderwoerd en deed veel ervaring op in jazz, wereldmuziek en improvisatie.


Donderdag 27 december 2018

H.B. STROLL

 

Donderdag 27 december 2018 is in Café ‘Wilskracht’ te gast H.B. STROLL.

Dit trio bestaat uit Hans Bernhard (slagwerk/zang), Henri van den Bos (piano/zang) en Hugo Boudesteijn (zang).

  

Locatie: Café Wilskracht, Prins Alexanderplein 5, 3067 GC Rotterdam

Tijd: 20.00 uur

 

Toegang vrij


Hun roots vonden zij in de jazz- en bluesmuziek van de jaren 30, 40 en 50. Traditionele songs van hen zijn o.a. Leadbelly, Hoagy Carmichael, Bix Beiderbecke, Coot Grant en Kid Wilson, Fats Waller en Big Bill Broonzy. Deze worden -soms met knipoog – gearrangeerd en in een nieuw jasje gestoken. Het trio kan leunen op een keur aan muzikanten die -wisselend per optreden – op het podium aanschuiven. Daaronder o.a. Barend Petersen (saxen), Age Kat (gitaren), Slim Robin (bluesharp) en Stephan van Rijt (stringbas).

Afgelopen jaar stond H.B. Stroll o.a in Jazzcafé Bebop (Delft), Theater de Tuyter (Krimpen), Galerie/eetcafé de Steek (Rotterdam), Art gallery Rogier Jonk (Bergen), Brasserie Golfcentrum Crimpenerhout , de landelijke Doctor Jazz dag en de Haagse Jazz Club.

 

In Café ‘Wilskracht’ schuiven aan: Stephan van Rijt (stringbas) en Ruur Bergamin (saxofonist/arrangeur/componist).


Maandag 1 oktober 2018

 

 

Franse Chansons

bij Kostas de Griek

 

Medewerking van Diana van der Bent (chansons)

Paul den Belt (gitaar)

Ruben Maalman (beeld)

 

 

Deze avond kunt u genieten van een sfeervolle theatervoorstelling met muziek, gesproken woord en beeld.

U waant zich terug in de kelders en kroegen van de na-oorlogse Parijse wijk Saint-Germain-des-Prés, dé ontmoetingsplaats voor beroemde filosofen, schrijvers en cineasten.

De plek waar het geëngageerde en literaire Franse chanson haar hoogtijdagen beleefde.


Toegang concert € 7,50

Toegang concert en tapas in de pauze € 15,00

 

Locatie: Kostas de Griek, Hesseplaats 51, Rotterdam

Aanvang 20.00 uur / zaal open om 19.30 uur

 

Van harte welkom!Woensdag 16 mei 2018

HELEEN SCHUTTEVAÊR TRIO

 

Bestaande uit:

 • Heleen Schuttevaêr (vocals&piano)
 • Bart Tarenskeen (bas)
 • Hans Braber (drums)
 • Ruud Bergamin (saxen) 

 

 

Locatie: Café Wilskracht, Prins Alexanderplein 5, 3067 GC Rotterdam

Tijd: 20.00 uur

Toegang vrij


Woensdag 21 maart 2018

Foto: William Gottlieb
Foto: William Gottlieb

CHARLIE PARKER NIGHT

 

Met medewerking van:

 • Jacco van Santen (altsax)
 • Ruud Bergamin (baritonsax)
 • Pieter van Santen (piano)
 • Vincent Kuiper (bas)
 • Erik Poorteman (drums)  

 

Locatie: Café Wilskracht, Prins Alexanderplein 5, 3067 GC Rotterdam

Tijd: 20.00 uur

Toegang vrij


Woensdag 18 april 2018

SABANA , Latin & gypsy

 

De formatie Sabana bestaat uit

 • Roy van der Lee (gitaar)
 • Robert Brands (toetsen)
 • Carla Maljers (vocals);

Met medewerking van Ruud Bergamin (saxen) 

  

Locatie: Café Wilskracht, Prins Alexanderplein 5, 3067 GC Rotterdam

Tijd: 20.00 uur

Toegang vrij


Woensdag 21 februari 2018

René ten Cate trio in Café Wilskracht: 

 

 • René ten Cate (vibrafoon)
 • Willem van Wijngaarden (bas)
 • Barry Olthof (drums)

Met medewerking van Ruud Bergamin (saxen) 

 

Het thema is 'Vibes'.

 

Locatie: Café Wilskracht, Prins Alexanderplein 5, 3067 GC Rotterdam

Tijd: 20.00 uur

Toegang vrij


Woensdag 14 februari 2018

Jazzy Valentine in Café Wilskracht: 

 

Met medewerking van Heleen Schuttevaêr (piano & vocals) en Ruud Bergamin (saxen).

 

Locatie: Café Wilskracht, Prins Alexanderplein 5, 3067 GC Rotterdam

Tijd: 19.00 uur

Toegang vrij


Woensdag 17 januari 2018

Woensdag 17 januari 2018 is te gast in Café Wilskracht: 

Frits Kaatee & Friends. 

 

Deze formatie bestaat uit: 

 • Frits Kaatee, saxen, klarinet
 • Nick van den Bos, piano
 • Jos van Bueren, bas
 • Dolf Helge, drums
 • Ruud Bergamin, saxen

Locatie: Café Wilskracht, Prins Alexanderplein 5, 3067 GC Rotterdam

Tijd: 20.00 uur

Toegang vrij


Zondag 28 januari 2018

Zondag 10 december 2017 in Sociëteit Matrix: 

 

De bekende Amsterdamse Formatie 'KLEZ-EDGE'

speelt Klezmer met jazz-invloeden.

Klezmer is van origine de instrumentale muziek van de Jiddisch sprekende Asjkenazische Joden in met name Oost Europa.

De Jiddische benaming 'Klezmer' vindt zijn oorsprong in twee Oud-Hebreeuwse woorden: 'kley' (betekent 'werktuig') en 'zemer' (betekent 'musiceren').

 

De formatie KLEZ-EDGE bestaat uit:

 • Lior Kuperberg -  Saxophones 
 • Salvoandrea Lucifera - Sousaphone
 • Roberto Haliffi (Tripoli Libya /Amsterdam) - Drums and percussie
 • Burton Greene (Chicago / Amsterdam) - Piano, Compositions and Arrangements

Entree bij reservering vooraf € 12,50 (alleen concert); € 20,00 (concert + bijzondere hapjes en salades/exclusief drankjes)

Entree aan de zaal € 13,50 (alleen concert); € 21,00 (concert + bijzondere hapjes en salades/exclusief drankjes)

 

Datum: 28 januari 2018

Locatie: Sociëteit Matrix, Mauritsstraat 16, 3012 CJ Rotterdam

Tijd: 16.00 uur

 


Woensdag 27 december 2017

Woensdag 27 december 2017 is te gast in Café Wilskracht: 

Vocal Jazz. 

 

Deze formatie bestaat uit: 

 • Sylvi Lane, vocals
 • Pieter van Santen, piano
 • Vincent Kuiper, bas
 • Ruud Bergamin, saxen

EXTRA: zondag 17 december 2017

Zondagmatinee:

Ruud Bergamin (saxen); Erwin Beijersbergen (gitaar); Dan Simon (bas)

 

Café Wilskracht

16.00 - 18.00 uur


Woensdag 15 november 2017

Woensdag 15 november 2017 is te gast in Café Wilskracht: 

Blue Note Forever.

 

Deze formatie bestaat uit: 

 • Koos van der Hout, trompet
 • Pieter van Santen, piano
 • Vincent Kuiper, bas
 • Julius Schulz, drums
 • Ruud Bergamin, tenorsax


Woensdag 18 oktober 2017

 

 

Woensdag 18 oktober 2017 is te gast in Café Wilskracht: 

Gypsy Jazz / Pigalle 44

 

Deze formatie bestaat uit: 

 • Reinier Voet, solo gitaar
 • Jan Brouwer, ritme gitaar
 • Jet Stevens, bas
 • Ruud Bergamin, saxen

Gitarist Reinier Voet ziet zijn rol in de Gypsy Jazz in perspectief. Hij steekt zijn bewondering voor Django Reinhardt niet onder stoelen of banken maar realiseert zich terdege dat de grondlegger van het genre inmiddels al meer dan een halve eeuw dood is. Als Django Reinhardt vandaag de dag nog zou leven zou hij het zeker niet gelaten hebben bij de muziek die hij in 1937, 1947 of 1953 maakte. Django was een gedreven zoeker naar nieuwe richtingen op zijn muzikale weg. Reinier Voet deelt die passie met hem en heeft al zijn kennis en liefde voor jazz uit vervlogen jaren samen met zijn Europese oorsprong een plaats gegeven in de muziek van zijn band Pigalle44.

 

De band bestaat verder uit ritmegitarist en zanger Jan Brouwer en bassiste Jet Stevens.

De band speelde in de laatste jaren op menig festival in binnen en buitenland: tournees in de VS en Indonesië en ze speelden op Het Django Reinhardt Festival in het Franse Samois sure Seine, daar waar Django de laatste jaren van zijn leven woonde. Van de groep zijn diverse CD’s verschenen.

 

 

Jan Brouwer, gitarist (1973) is een actieve muzikant in de (inter)nationale Gypsy jazzscene. Hij speelde en speelt nog steeds als ritmegitarist voor vele gypsy jazz masters zoals Fapy Lafertin, Robin Nolan, Paulus Schäfer en Reinier Voet met wie hij al vanaf 2000 samenwerkt in zijn eigen groep Pigalle44

Jet Stevens, bassiste speelt in diverse groepen, onder meer bij Kris Berry, waarmee ze onlangs in Lantaren Venster optrad.


Woensdag 20 september 2017

Woensdag 20 september 2017  is er weer een jazzconcert in Café Wilskracht.  

 

Te gast is het Rob Agerbeek Trio met als gast Ruud Bergamin.

Het Rob Agerbeek Trio bestaat uit:

 • Rob Agerbeek, piano
 • Anton Drukker, Bas
 • Ben Schröder, drums
 • Ruud Bergamin, sopraan- en altsax

Het Trio speelt al 25 jaar met succes in binnen- en buitenland.

Pianist Rob Agerbeek (Batavia, 1937) beheerst diverse jazzgenres als boogie-woogie, hardbop en oude stijl jazz. Hij is behalve pianist, ook arrangeur, bandleider, didacticus en componist. Zijn loopbaan ging meteen goed van start toen hij in 1958 het Haagsche Jazz Concours won en datzelfde jaar ook het Nationale Jazz Concours.

 

In zijn lange loopbaan speelde hij samen met o.a. Ben Webserr, Hank Mobley, Art Blakey, Bill Baker, Sanny Day, Oscar Peterson, Nat King Cole, Horace Silver en Dexter Gordon. 

Rob Agerbeek trad op belangrijke internationale jazzfestivals op zoals het Paris Jazz Festival, Hammerveld Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Kongsberg Jazz Festival en Berliner Jazz-Fest.

De Haagse pianist speelde onder meer in The Jazz Messengers, Dutch Swing College Band, The Clayton Brothers, The Miller Sextet, The Dixieland Pipers en het Rob Agerbeek Trio. 

Anton Drukker studeerde aan het conservatorium en is sindsdien een veelgevraagde bassist. Hij trad onder meer op met Rob van Bavel, Gijs Hendriks, Michiel Borstlap, Jarno Hoogendijk en Ben van den Dungen.

Tevens is hij te beluisteren op diverse CD's.

Ben Schröder is een prima swingende drummer die vooral bewonderd wordt om zijn 100 % concentratie in zijn spel oftewel hij speelt op topsportniveau. Naast het spelen in het trio van Rob Agerbeek is hij ook te horen in o.a. 'Rooie Koos' en in het 'Vintage sextet'. 


Zondag 3 september 2017

Zondag 3 september 2017 organiseert Stichting Concert Dichtbij weer een evenement in "Rebelz aan de Rotte".

Dit keer staat het evenement in het teken van Tangomuziek & dans.

 

 

Het Trio TangoZZs&More zal de livemuziek verzorgen. Dit trio bestaat uit:

 • Wim Warman, piano
 • Ruud Bergamin, sopraan- en altsax
 • Ruzana Tsymbalova, viool

TangoZZs&More wordt wel “misschien het meest jazzy tangotrio van Nederland” genoemd. De groep speelt tango’s op zeer levendige, spannende wijze met een geïmproviseerde benadering in tango-idioom, die tegelijk doet denken aan jazz.

Tevens zal er een demonstratie Tangodans en workshop gegeven worden

door Cuartito Azul, één van de grootste tangoscholen in Nederland.

Ruud Bergamin: saxofonist, componist, arrangeur en dirigent begeeft zich al decennia op het terrein van de jazz, in bede zin.

Hij studeerde begin jaren '80 schoolmuziek aan het Rotterdams Conservatorium en trad op met diverse musici, gevestigde namen en opkomende talenten. 

Naast TangoZZs is Ruud actief met de groep 'Cruise Control' en 'De Bigband'. 

 


Zaterdag 24 juni 2017

huiskamerconcert in de hillegondakerk - world jazz

Zaterdag 24 juni 2017 is er een huiskamerconcert in de Hillegondakerk.

Het thema is "World Jazz".

Een concert met invloeden van het Midden Oosten, Afrikaanse beats en jazz.

Vocaliste Noam Vazana zingt onder meer in het Ladino (Judeo Spaans).

Medewerking verleent "Ensemble Nani", bestaande uit:

Naom Vazana, vocals

Aktas Fatih Erdogan, guitar

Marien Okkerse, cello

Alper Kekec, percussion

m.m.v.  Ruud Bergamin, saxen

Naom Vazana brak in 2011 door op de wereldwijde muziekscène met de release van haar eerste album, Daily Sketch, en heeft haar publiek internationaal vastgelegd met haar charismatische uitzonderlijke stem.

Haar nieuwe release, Love Migration, heeft de ACUM-albumprijs gewonnen. 

Vazana speelde onder meer op 'TEDx' (Nederland), 'Jazzahead!' (Duitsland), Tanjazz (Marokko), Rocella Jazz (Italië), Noordzee Jazz Rondtocht (Nederland) en het Vrede Congres.

 

Zie hier voor meer informatie. 

Aktas Fatih Erdogan (1987) is geboren in Rotterdam en woonde in Istanbul. Studeerde daar klassiek gitaar aan de Kocaeli Art Academy. Aktas was lid van een wereldmuziekensemble, Vardiya, en reisde naar verschillende delen van Europa en Turkije.

Nadat zijn ouders in Turkije om politieke redenen waren gearresteerd vervolgde Aktas zijn studie klassiek gitaar aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Na zijn afstuderen aldaar won hij diverse prijzen, waaronder 'The Best Dutch Guitarist'-prijs in de Twentse Gitaar Competitie.

 

Zie hier voor meer informatie.

 

Marien Okkerse (1988) is een Nederlands cellist. Hij is actief in o.a. hedendaagse en geïmproviseerde muziek, als sessie-muzikant. Marien treedt op met verschillende artiesten uit binnen- en buitenland.

Doordat hij gebruik maakt van zowel de klassieke cello als een 5-snarige elektrische cello, is hij in staat om in heel diverse settings te werken. Marien is muzikaal begeleider aan de dansacademie van Codarts Rotterdam. 

 

Zie hier voor meer informatie. 

Alper Kekec  (1975) is geboren in Istanbul. Alper studeerde in Izmir Turkse gitaarmuziek. Daarna ging hij over op percussie en studeerde Afrikaanse percussie in Amsterdam. Momenteel treedt hij overal op en geeft les bij Codarts (waar hij lessen geeft in percussion(major), ensembles en Turkish Music Theory) en op het Amsterdams Conservatorium.

Alper speelt: darbuka, bendir, aski davul, khon, riqq, djembe, drum, lavta (lute), baglama en doet vocals.


Ruud Bergamin is saxofonist, dirigent, arrangeur/componist, saxofoondocent, workshopleider en jazz-educator.

Ruud studeerde begin jaren '80 schoolmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Ruud nam deel aan vele projecten en leidt jazzworkshops, dirigeert Big Bands, geeft lezingen over jazz-onderwerpen en treedt op met vele musici. Ruud maakt deel uit van enkele formaties zoals Cruise Control, Rotterdam Jazz Lab en TangoZZs & More.

 

Zie hier voor meer informatie. 


WOENSDAG 21 juni 2017 - JAZZ

Jazzconcert in Café Wilskracht

"Tribute to Phil & Quill".

Medewerking: Wim Ninaber & Ruud Bergamin (altsax), Erwin Beijersbergen (gitaar), Erik Albjerg (bas), Dolf Helge (drums).

 

Een hommage aan de alt-saxofonisten Phil Woods en Gene Quill. Zij brachten in de jaren vijftig een aantal albums uit onder de naam Phil en Quill. Daarop speelden deze giganten met een ritmesectie in een onvervalste bebop-stijl duetten en flitsende solo's die elkaar afwisselen op een wijze dat je soms niet meer weet wie wat speelt.

 

21 juni a.s. brengen de alt-saxofonisten Wim Ninaber en Ruud Bergamin hun hommage aan dit legendarische project, op hun eigen, in 2017 passende wijze. Nog steeds bebop, maar geen 'museum-jazz-benadering'. Gewoon, zoals het gaat, aan de hand van korte gearrangeerde thema's. 

Wim Ninaber is een bekende saxofonist uit de jazz scene (alt en sopranino). 

Wim studeerde aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam en maakte deel uit van ‘Senze’, ‘Het kwartet’ and ‘The great Bebop saxophone Quartet plus band’.

In 2007 richtte hij ‘2Drum2 + Bass’ en twee jaar later het ‘Wim Ninaber Drio’.

Wim Ninaber is daarnaast actief als dirigent bij verschillende big bands.

Door zijn bevlogenheid en creativiteit heeft hij in de loop der jaren een geheel eigen geluid en stijl ontwikkeld op de alt saxofoon.

 

 

Ruud Bergamin is saxofonist, maakt deel uit van onder meer 'Cruise Control', 'Rotterdam Jazz Lab', 'Red Cool', 'TangoZZs&More' en treedt verder op met diverse formaties. Ruud is big-band dirigent en geeft leiding aan jazzbands. Tevens verzorgt hij inleidingen over jazz, geïllustreerd met films.

Ruud studeerde schoolmuziek aan het Rotterdams Conservatorium en is actief als jazzmusicus, dirigent, arrangeur en docent.

 

Erwin Beijersbergen is musicus en dichter. Zijn eerste aanraking met jazz moet rond zijn 17e levensjaar zijn geweest. Vooral het geluid van Wes Montgomery was voor hem een goddelijke toevoeging aan wat hij tot dan toe had gehoord. De liefde van Erwin voor jazz werd alleen maar groter, mede door het volgen van lessen bij jazzgitaristen Joe Pass en Jim Hall. Andere duidelijke invloeden zijn pianist Bill Evans, gitarist Barney Kessel, Django en Jimi Hendrix.

In 1994 studeerde Erwin af aan het Rotterdams Conservatorium als gitarist in de lichte muziekstromingen en docent. 

Erik Albjerg (Denemarken), studeerde aanvankelijk jazztrompet, wendde zich snel tot Theorie van Muziek (Jazz, BA 2000). Erik studeerde jazz-basgitaar (BA 2003) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds 1998 leert Erik een breed scala aan jazzmuziek theorie onderwerpen voor verschillende afdelingen.

 

Erik publiceerde een artikel in het Nederlands Journal of Music Theorie over Gil Evans arrangement van Moon Dromen (2000). Hij is mede-auteur van meerdere publicaties en gaf een presentatie over het onderwijs van jazz harmonie tijdens het Congres van de Nederlandse-Vlaamse Maatschappij voor Muziektheorie (Antwerpen, 2012).

 

Dolf Helge is drummer.

Dolf speelt onder meer in diverse formaties van Frits Kaatee, Bernard Berkhout en was jarenlang de drummer van de Woodstreet Big Band. Dolf is tevens actief met zijn jazzboekingsbureau.  


Woensdag 17 mei 2017 - Jazz

Jazzconcert in Café Wilskracht

Medewerking: Colette Wickenhagen & Band

 

Colette Wickenhagen begon op zesjarige leeftijd met zang en dans. Thuis luisterde ze samen met haar vader veel naar jazz: Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Dizzy Gillespie, Ben Webster, Miles Davis, Ernestine Anderson en vele anderen.

 

Colette  studeerde vanaf 1972 achtereenvolgens aan het Dans Conservatorium in Den  Haag, de Arts Educational School in London en de Show/Musical opleiding van de Nel Roos & Kleinkunst Academie in Amsterdam. Sinds 2007 staat ze
in de Top 200 
van de Amerikaanse site: All About Jazz .

 

Colette werkt in veel verschillende bezettingen en is ook regelmatig gastsolist bij  combo's en grote orkesten.

Nick van den Bos (pianist) studeerde lichte muziek aan het conservatorium in Hilversum. Sindsdien is hij actief als pianist zowel op solistisch als het begeleidende vlak.

Nick begeleidde talloze coryfeeën uit binnen en buitenland, zoals Rita Reys, Joke Bruys, Eddy Doorenbosch, Scott Hamilton, Ge Titulaer en Lils Macintos.

Met Colette Wickenhagen speelde Nick twee keer  op het vermaarde ‘Jazz Voices Festival’  in Moskou.

Daarnaast was Nick te beluisteren tijdens diverse festivals waaronder  het North-Sea Jazzfestival en ook als solist bij het Metropole orkest.

 

Nick schreef en maakte filmmuziek voor bedrijfsfilms.

Sinds 1995 is Nick docent piano pop en jazz aan de muziekschool in Leiderdorp.

Wiro Mahieu (bassist) begon op zijn 13de met basgitaar spelen,

maar nadat hij ook contrabas ging spelen interesseerde hij zich steeds meer

voor jazz en volgde gastlessen bij o.a. Eddie Gomez.

Wiro studeerde aan het Artez Conservatorium te Arnhem, waar hij tegenwoordig ook lesgeeft.

In 1988 won Wiro de solistenprijs van het NOS-Meervaart-Jazz  Concours in Amsterdam.

De afgelopen 20 jaar werkte hij aan ongeveer  25 cd-producties mee

en trad met uiteenlopende bands in binnen en buitenland op.

Met zijn Low Motion Trio toerde hij in 2000 samen met altsaxofonist Charlie Mariano.

 

 

Arjan van der Dussen (drummer) heeft met een aantal muziekvrienden de band ‘De Donuts’ geformeerd.

In het dagelijkse leven is Arjan sinds 1994 drummer bij de ‘Marinierskapel’ van de Koninklijke Marine

en vanaf 2006 speelt hij als ‘Smoking Dusky’ mee in de ‘Mambo Beach Band.

 

Ruud Bergamin is saxofonist en treedt met diverse formaties op.

Ook geeft Ruud leiding aan jazzbands en verzorgt hij inleidingen over jazz,  geïllustreerd met films.

Daarin gaat hij in op bepaalde aspecten van de jazz,

bijvoorbeeld hoe improvisatie in haar werk gaat.

 

Ruud studeerde schoolmuziek aan het Rotterdams Conservatorium

en is actief als jazzmusicus, dirigent, arrangeur en docent.


 

 

Bigband Concert bij Stichting RoMeO.

Zaterdag 29 oktober 2016 was er een groots concert bij Stichting RoMeO, het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum en Exploitatie Oldtimers aan de Kootsekade.

De 19 personen tellende formatie De Bigband bracht een swingend repertoire ten gehore, dat onder meer herinnerde aan Frank Sinatra, Count Basie en de echte big band muziek uit de jaren '50.

vocalist Leo Moerer vertolkte de bekende songs. De BigBand, waarin vijf saxofonisten, vier trombonisten, vier trompettisten en een grote ritmesectie spelen, stond onder leiding van de Rotterdamse (en Hillegersbergse) saxofonist Ruud Bergamin.

 

Het concert werd omlijst met een buffet en livemuziek van de saxofoonformatie 'Basement Five'.

 

 

Het concert werd georganiseerd onder auspiciën van Stichting Concert Dichtbij door Michiel Banning en Ruud Bergamin.

Voor het jaarprogramma 'huiskamer-concerten 2016/2017' ontvingen zij de tweede Cultuurprijs 2016 Hillegersberg-Schiebroek.

Het concert werd ondersteund door de gemeente Rotterdam (gebiedscommissie His), Rabobank Rotterdam, Kolpa Makelaars, Notariskantoor Kooijman Autar, en de Cultuurscout van Hillegersberg/Schiebroek, Sanne Nelissen die ook de opening verrichtte.

 Het Vluchtverhaal bij Rebelz aan de Rotte

Zondag 8 april 2017 was een bijzonder evenement georganiseerd.

 

Monir Goran en Baban Kirkuki vertelden middels muziek en woord (verhaal en poëzie) het "Vluchtverhaal", omlijst door een optreden van het ensemble van de Syrische klarinettist Ghaeth Almagooth. Aan het eind van het concert kreeg het ensemble 'versterking' van Ruud Bergamin op de saxofoon als, zoals Ruud het zelf noemde, 'westers contrast'. Een verrassend einde van het muzikale gedeelte.
Na het concert was het buffet met Syrische gerechten.

Het ensemble van Ghaeth Almagooth gaf een concert  met 'Middle East Music'.
Het ensemble bestaat uit: Megan Davis (vocals and percussion), Nazeer Abdullhai (Ud), Obbay Saloum (piano ) en Ghaeth Almaghoot (klarinet). In een aantal stukken speelde de Rotterdamse baritonsaxofonist Ruud Bergamin mee

 

Na dit concert was de voorstelling "Vluchtverhaal" door Monir Goran en Baban Kirkuki met een omlijsting van poëzie en muziek. Monir Goran (muzikant/componist) en Baban Kirkuki (dichter/schrijver) zijn eind 1999 naar Nederland gekomen. Met vervolging bedreigd zijn ze met groot gevaar hun land (Irak/Syrie) ontvlucht. Nadat zij beiden twee jaar lang op de vlucht zijn geweest van Koerdistan/Irak hebben zij elkaar weer ontmoet in Nederland. Zij bouwen hier een nieuw leven op middels hun kunstuitingen.

De voorstelling vertelde wat zij beiden hebben gezien tijdens hun reizen. Bij elke plek waar ze aankomen in het verhaal en bij elke stad die ze aandoen, horen gedichten, verhalen en muziek die ze hebben geschreven voor deze voorstelling.

De opening van het evenement lag in handen van Theo Coskun, penningmeester van Stichting Muziek Dichtbij.

 

Organisatie namens Stichting Concert Dichtbij: Michiel Banning & Ruud Bergamin. Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door:  Cultuurscouts Rotterdam - Kolpa Makelaars - Rabobank - Autar Kooijman, notarissen - gemeente Rotterdam.